O nouă specialitate în regim de spitalizare de zi in cadrul Spitalului “Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși!
Incepând cu luna decembrie 2023 a fost demarată activitatea de consultații pe specialitatea pneumologie in regim de spitalizare de zi, in vederea depistării, diagnosticării, tratarea și monitorizarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator (boli pulmonare, bronșice, pleurale și ale mediastinului), prin mijloace nechirurgicale, altele decât Tuberculoza Pulmonară și Extrapulmonară, care beneficiază de depistare, diagnosticare, tratament și monitorizare prin Programul Național de Prevenire, Combatere și Tratament al Tuberculozei din România.

Incepând cu luna iulie 2023 au fost diagnosticate multiple patologii pulmonare (boli pulmonare obstructive, interstițiale și neoplazice), astfel incât, datorită existenței unei dotări imagistice și funcționale de top, pacienții spitalului au beneficiat de depistare și tratament precoce in cazul afecțiunilor neopalzice pulmonare, scăderea timpului de așteptare de la diagnosticare până la adresarea către specialitățile conexe in vederea conduitei specifice (intervenții chirurgicale, tratament oncologic). Astfel, există o contribuție importantă la creșterea speranței de viață și calității vieții pacientului, in lipsa unui program național operațional de screening și depistare precoce pentru acest tip de neoplazie.
De asemenea, clădirea Dispensarului TBC Buhuși a beneficiat de multiple imbunătățiri interioare cât și exterioare in vederea desfășurării activității medicale specifice Programului Național de Prevenire, Combatere și Tratament al Tuberculozei din România, in condiții optime conform standardelor aflate in vigoare.

“Pneumologia (din greaca pneumon = plămân + logos = știință) este o ramură a medicinei care studiază aparatul respirator (plămânii, bronhiile, pleura) în condiții normale și patologice. Pneumologia include depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator (boli pulmonare, bronșice, pleurale și ale mediastinului), prin mijloace nechirurgicale. Pneumoftiziologia este o ramură a medicinei care include pneumologia și ftiziologia. Ftiziologia se ocupă cu cercetarea microbiologică specifică a bacilului Koch, cu epidemiologia, metodele de diagnostic, tratarea și profilaxia tuberculozei, îndeosebi a tuberculozei.”

Pentru programări accesați următorul număr de telefon: 0234262141. Locație: Strada 1 Mai, nr. 80, Buhuși.
Dr. Tudor Daniel MONORAN, medic specialist pneumologie.

https://spitalbuhusi.ro/ambulatoriu…/dispensarul-t-b-c/