Consiliul de Administrație al Spitalului ”Prof. Dr. Aduard Apetrei” Buhuși.

În urma analizării evenimentului petrecut la data de 03.06.2024, ora 00:30, când o persoană de sex feminin – Ț.E., cunoscută cu mai multe boli cronice, conform ultimului bilet de externare din data de 14.03.2024, a decedat în apropiere de intrarea în curtea spitalului unde a fost adusă de către un aparținător, concluzionăm următoarele.

Familia a sunat la ambulanță prin 112 și a luat apoi decizia de a transporta pacienta prin mijloace proprii (pe brațe) la CPU, fără să mai aștepte ambulanța. Menționăm că serviciul de ambulanță nu aparține de spital.

Au ajuns până în apropierea intrării în curtea spitalului (aproximativ 1 metru), au lăsat pe trotuar pacienta și au strigat după ajutor.

În maxim 1 minut (conform imaginilor de pe camerele de supraveghere), paznicul însoțit de o asistentă medicală din CPU au ajuns la pacientă, încercând să-i acorde primul ajutor. Au fost întâmpinați cu înjurături, loviți și amenințați (că îi vor aranja ei), asistenta alegându-se cu mai multe lovituri, ochelarii rupți, halatul rupt, acuzată fiind că nu a venit ambulanța la timp.

În următoarele 2 minute, asistentul medical și șoferul de pe ambulanță, care aduseseră în același timp o pacientă cu infarct miocardic în CPU, au luat targa și au mers să acorde primul ajutor, fiind întâmpinați și ei cu lovituri multiple, injurii și amenințări.

Reacția aparținătorilor a fost una agresivă (de a sări la bătaie), fără să lase personalul medical să intervină asupra pacientei, cu greu aceasta fiind adusă în CPU.

În momentul aducerii la CPU, pacienta prezenta midriază fixă, tensiune arterială nedetectabilă și linie izoelectrică pe EKG. Personalul medical a urmat protocolul de resuscitare, fără rezultate însă. Conform legislației în vigoare, s-a anunțat familia și poliția orașului Buhuși, care a dispus acțiunile de urmat în conformitate cu reglementările legale în vigoare (art. 24 al normelor de aplicare a Legii nr. 104/2003).

Având în vedere probele adunate privind decesul pacientei la limita de acces a instituției sanitare, având în vedere notele informative date de agentul de pază, de medicul de gardă CPU și de asistenta medicală din cadrul CPU, dar și în urma vizionării înregistrărilor de pe camerele de supraveghere, concluzionăm că personalul medical și de suport a acționat conform legislației sanitare, protocoalelor medicale și procedurilor interne.